Je voorbereiden op Tokio 2020 in tijden van Corona: hoe doe je dat?

De maatregelen rond de coronacrisis worden momenteel volop uitgerold en treffen iedereen. “Blijf in uw kot”, is echter voor sommigen gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat als je je intussen klaarstoomt voor de Olympische Spelen van deze zomer? Wij polsten bij Paulien Couckuyt, studente kinesitherapie en 400 meter hordenloopster, in volle voorbereiding op hét sportevenement van 2020.

“Het is roeien met de riemen die je hebt”, aldus Paulien. “Pistes en krachtzalen zijn gesloten, waardoor je trainingen afwerken echt geen piece of cake is. Ik heb het geluk dat ik toegang heb tot een piste en een krachtzaaltje in de buurt. Daarnaast heeft mijn mama ook een eigen kinepraktijk, waardoor ik altijd wel een ruimte en ook wat materiaal ter beschikking heb. Voorlopig kan ik het zo dus nog oplossen, maar indien het in België toch nog tot een volledige lockdown zou komen, moet ik misschien overwegen een loopband te huren of aan te schaffen.”

Pistes en krachtzalen zijn gesloten, waardoor je trainingen afwerken echt geen piece of cake is.

Paulien afbeelding

De maatregelen maken het natuurlijk niet alleen voor Paulien, maar ook voor haar begeleiders niet eenvoudig. “Je traint zonder je vaste trainingsgroep, en ook met je trainer mag je in principe geen rechtstreeks contact hebben. Daarnaast heb ik momenteel een heel kleine hamstringblessure, waardoor de afspraken met mijn kinesitherapeute voorlopig online plaatsvinden. Ik voer de oefeningen dan uit in de krachtzaal, terwijl zij me van thuis uit zo goed mogelijk bijstuurt en mee de juiste gewichten bepaalt. Ook voor volgende week staat er nog zo’n teleconsult op de planning. Nadien is het hopen dat we zo snel mogelijk opnieuw krachtmetingen en klinische testen kunnen uitvoeren.”

Wie een beetje thuis is in het atletiekwereldje hoorde vermoedelijk ook al dat de Olympische stage in het Turkse Belek afgelast werd. Dit gooit niet alleen roet in de individuele voorbereiding van atleten maar ook in de voorbereiding van de Belgian Cheetahs, de vrouwelijke 4×400 meter ploeg waar Paulien deel van uitmaakt. Op een gezamenlijke stage wordt er immers als collectief ook heel wat stappen in de goede richting gezet. “Het is altijd heel fijn om samen met de andere meisjes te kunnen trainen”, vertelt ze. “We kunnen elkaar dan toch net dat tikkeltje meer pushen om door te gaan. En zo’n stageperiode is natuurlijk ook de ultieme teambuildingsactiviteit.”

We houden in ons achterhoofd altijd waarvoor we het doen!

“In de paasvakantie stond er bovendien nog een stage in Tenerife op de planning, maar ook dat is nog bang afwachten. De pistes zijn daar momenteel gesloten en de strenge Spaanse maatregelen beloven alvast niet veel goeds. Maar we houden in ons achterhoofd altijd waarvoor we het doen!”.


Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Paulien Couckuyt (@pauliencouckuyt) op

Maar wat dan met Tokio 2020? Komt dat in gevaar nu de afgelasting van het EK voetbal ook een feit is? Paulien bekijkt het heel realistisch: “Je moet je als atleet natuurlijk altijd voorbereiden alsof de Spelen gewoon zouden doorgaan, ook al bestaat de kans dat het alsnog uitgesteld wordt. Dat is een dubbel gevoel, want je wil daar natuurlijk maximaal voorbereid aan de startlijn verschijnen! Maar we houden de moed erin! Voor een aantal andere atletes is de voorbereiding namelijk een heel vierjarenplan geweest. Natuurlijk wens ik hen geen uitstel van twee jaar toe.”

Je zou bijna vergeten dat Paulien deze hele voorbereiding ook nog combineert met studies kinesitherapie aan de KU Leuven. Daar is de impact van het coronavirus gelukkig miniem. “Ik heb mijn laatste masterjaar gesplitst, waardoor ik nu enkel aan mijn thesis hoef te schrijven. Ironisch genoeg gaat die zelfs over hamstringproblematieken. Alle onderzoeken zijn gelukkig al achter de rug en mijn promotor, Jos Van Renterghem, heb ik vorige week nog gezien. Op vlak van mijn studies is de impact van het virus dus minder groot dan voor mijn vriendinnen bijvoorbeeld. Zij hadden normaal gezien stage en moeten daarvoor op zoek naar een gepaste oplossing. Aangezien ik nu enkel hoef te schrijven en te trainen, kan ik me daar even helemaal op focussen.”